LUCIAN CIUCHIȚĂ

Un Scriitor, un Destin literar, un Spirit Liber

Gemenii lui Bormann

Ideea autorului a fost de a prezenta evenimentele in doua planuri,mai bine zis in doua veacuri,anii 1944-1945 si 2015,demonstrandu-ne, inca o data, că evenimentele din vremuri trecute pot avea grave repercusiuni si in zilele noastre.Stim din cartile de istorie că si in ultimele zile, nazistii erau convinsi ca pot schimba soarta razboiului cu niste arme miraculoase,nucleare, bazate pe asa zisa ”apa grea”.Si, de aici porneste totul. Bormann,mana dreapta a lui Hitler,se hotaraste si implica o gramada de oameni in acest proiect,fara a fi interesat de cine traieste sau moare,doar de rezultatul final. In acelasi timp, ca multi alti nazisti ,nu uita sa-si asigure calea de scapare si traiul de dupa disparitia lui Hitler,mai ales ca atentatele la adresa acestuia se inmultisera. Noua lui viata, si a altora asemenea lui, urma sa fie in Paraguay,unde un lider pronazist, Alfredo Stroessner, va prelua puterea ,pentru cateva decenii, in 1948. Sunt povestite masinatiunile nazistilor,despre sosiile lor,cu care si-au asigurat credibilitatea mortii(inclusiv Hitler, despre care lucrari recente, atesta ca ar fi murit abia in 1970, traind zeci de ani in Argentina),despre incercarile lor disperate de a castiga razboiul,despre decaderea conducatorilor lor,multi ajunsi in frunte datorita fuhrerului ,care promova oameni simpli in functii de conducere(el insusi fiind de origine modesta),neavand de fapt incredere in ofiterii de cariera ,prusaci,pe care-i simtea superiori ca pregatire si origine sociala.Si totusi, dorinta de a fi invingator si cuceritor,care exista in fiecare soldat,corelata cu retorica si puterea de convingere a lui “Dolfi”Hitler(“fuhrerul unui Reich ce avea sa conduca lumea cel putin o mie de ani”),i-au facut sa se supuna ordinelor uneori aberante.

Totusi, realizand deznodamantul spre care se indrepta razboiul,multi dintre ei asteptau disparitia fizica a lui Hitler pentru a prelua puterea si a negocia o pace separata cu aliatii,incercau sa grabeasca finalul.Bineintele, multe suspiciuni,comploturi,aliante,urmariri si, mai ales, crime.

Ceea ce este interesant e modul caricatural,uneori grotesc,cum sunt prezentate personalitatile naziste,insistand mai mult pe defectele si viciile lor,in antiteza cu adevaratii ofiteri,pentru care respectul fata de armata si onoarea erau pe primul loc.Arivistii ajunsi in fruntea partidului nazist,in preajma lui Hitler,faceau ce stiau mai bine, omorau,furau,se destrabalau in numele fuhrerului lor. Sunt impiedicati in complotul lor de aliati,sefi de servicii secrete fie ei americani,englezi ,francezi sau romani,care isi trimit oamenii pe teren si nu de putine ori ii trimit la moarte pentru “binele suprem”.Oare?! Interesant este că, indiferent ca sunt de partea “binelui sau a raului” dispun de viata si soarta oamenilor, calcand la propriu pe cadavre pentru a-si realiza planurile,fara nici o remuscare pentru victimele colaterale.

Peste ani,in 2015,urmasi ai vechilor nazisti,crescuti de parintii sau rudele lor in crezul noului Reich,incearca sa gaseasca butoaiele cu “apa grea” si sa provoace un nou razboi. Si aici intervin din nou aliantele dintre servicii si oamenii lor:Mark Preston (copoiul din Cardiff),seful de la Scotland Yard,Melissa,Patrick,Vivian,Trivette,Gerald,Matilda cu totii agenti in diferite agentii secrete.Ei dezamorseaza pericolele,anihiland comploturile neonazistilor. Cum?In ce imprejurari? Cu ce ajutoare? Veti afla citind romanul al carui deznodamant va va uimi la fel de mult ca si explicatiile lui Mark referitoare la evenimente. Dar, romanul nu este numai o poveste,ci, asa cum ne-a obisnuit deja autorul ,este o comoara de cunostinte de istorie,geografie,politica de ieri si de azi ,relatii interumane.Este o calatorie nu numai prin diferite tari si continente, dar si in timp. Si, mai ales,ceea ce mie imi place in mod deosebit,dialogurile sunt serioase dar in acelasi timp spumoase,amuzante,cu un umor englezesc de calitate. Literatura pe tocuri

Cartea poate fi cumpărată de pe urmatoarele site-uri

https://www.librariaeminescu.ro/ro/isbn/973-88269-3-9/Lucian-Ciuchita__Gemenii-lui-Bormann.html https://www.librariadelfin.ro/carte/gemenii-lui-bormann-lucian-ciuchita--i52762 https://www.emag.ro/gemenii-lui-bormann-lucian-ciuchita-9789738826939/pd/DRFK6CBBM/
Lucian Ciuchita-Gemenii lui Bormann

De același autor

Lucian Ciuchita- Citadela nebunului

Citadela-nebunului - 2023

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - Lumea abisală

Lumea abisală - 2023

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - Miracolul din Normandia

Miracolul din Normandia - 2022

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - Le peloton des niais

Le peloton des niais - 2022

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - Umbra care ucide

Umbra care ucide - 2021

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - detronarea regelui

Detronarea regelui -noiembrie 2021

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - Atracius

Atracius-2021

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - Povesti de iubire in vremuri de razboi

Povești de iubire în vremuri de război-2021

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - Zile de plumb

Zile de plumb - 2020

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - La constellation des papillons blancs

La constellation des papillons blancs

Citește mai mult
Lucian Ciuchita - Cercul negru

Cercul negru

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Ce cauta povestea mea in filmul lor

Ce caută povestea mea in filmul lor

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Plutonul natafletilor si alte povestiri

Plutonul nătăfleților și alte povestiri

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Ile du purgatoire

L’Île du Purgatoire

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Cutitele rosii

Cuțitele roșii

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Pasarea de foc a tineretii

Pasărea de foc a tinereții

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Monada ratiunii

Monada rațiunii

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-250 km si un secol de amintiri

250 km și un secol de amintiri

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Desertul fluturilor albi

Deșertul fluturilor albi

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Celeste planeta purgatoriului

CELESTE Planeta purgatoriului

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Gemenii lui Bormann

Gemenii lui Bormann

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Taifun in adancuri

Taifun în adâncuri

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Copoiul din Cardiff

Copoiul din Cardiff

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-The purgatory island

The Purgatory Island

Citește mai mult
Lucian Ciuchita-Submarinul teroristilor

Submarinul teroriștilor

Citește mai mult