„Undeva, la hotarul de răsărit al unei capitale din Europa continentală, într–un cochet complex rezidențial, notat pe hartă doar cu inițialele QPR, un mic orășel constituit din 216 de reședințe, stă Scriitorul. Întregul Complex, înconjurat de un gard înalt de trei metri, din bolovani negri, de râu, protejat de musafiri…” Lucian Ciuchiţă
Bla, bla, bla, își spuse Scriitorul. Asta este o aiureală. Este un prost început pentru noua mea carte. Dar, la naiba, orice început este mai bun decât niciunul. Voi avea tot timpul să revin, să șterg, să adaug, chiar să modific. Nu am impertinența să pretind că tot ce scriu e bine scris de la bun început, că nu fac ulterioare modificări, că scriu în transă, cu degetele alergând pe claviatură, mânate de Bragi – Zeul Nordic al poeziei, ori Apollo – Zeul grec al zilei, al luminii și al artelor, protector al poeziei și al muzicii, conducătorul corului muzelor. Și, dacă ar fi să cer ajutorul cuiva, atunci ar trebui să‑l cer grecilor Marte – Zeul războiului, violenței și vărsării de sânge și lui Venus – Zeiță a iubirii, frumuseții și dorinței; ori nordicilor Freya – Zeița dragostei și a fertilității și lui Tyr – Zeul războiului. Lor ar trebui să le cer ajutorul, căci noua mea carte, atât de prost începută, va fi dedicată iubirii. Iubirii dincolo de diferențele de vârstă, de clasă socială, de religii, iubirii pătimașe, indiferente zilelor liniștite de pace, sau de aprig război. Mai ales în vremuri tragice de război.
Familiarizat cu imaginea sa, din reprezentările anticilor, Scriitorul, fără să se întrebe cum este posibil să îi apară în față, îl recunoaște imediat pe grecul Pitagora, ilustrul filozof și matematician, originar din insula Samos, întemeietorul pitagorismului, care punea la baza întregii realități teoria numerelor și a armoniei, conducătorul partidului aristocratic din Crotone (sudul Italiei), marele educator și învățător al spiritului grecesc, care a trăit între anii 580 î. Hr. și 495 î. Hr., despre care se spune că a fost și un atlet puternic.
Scriitorul mai știa și faptul că Pitagora, după spusele lui Ion din Chios, fiul lui Orthomenes, scriitor, dramaturg, poet liric și filozof grec, contemporan al lui Eschil, Euripide și Sofocle, era considerat a fi fiul lui Apollo – dacă nu chiar însuși Zeul reîncarnat și iar reîncarnat ulterior ca: Aethalides, fiul lui Hermes, apoi Euphorbus fiul lui Panthous și Phrontis, eroul troian ucis de Menelau; filosoful Hermotimus; Pyrhus, săracul pescar delian și chiar o celebră prostituată, al cărei nume îi scăpa pe moment.
Acum, într–o străfulgerare a minții sale, Scriitorul își aminti că 216 ani se considera a fi numărul însumat de ani pe care îi trăise Pitagora, adică 6 la puterea a treia – 6 fiind numărul magic al școlii pitagoreice, un număr cu siguranță cunoscut arhitectului londonez din White City.
- Tu?, își exprimă Scriitorul uimirea.
- Da, eu, îi răspunse râzând Pitagora.
Scriitorul nu se mirase pentru că filosoful elen îi apăruse în față și nici că începuse a purta cu acesta o conversație în limba greacă – pe care nu își amintea a o cunoaște, ci doar că lui îi fusese dat să îl întâlnească… neputincios în a intui care este scopul acestei vizite miraculoase. Ghicindu–i gândul, Pitagora îi dădu răspuns uimirii sale:
- Știu ce proiect ai. Îl aprob și îl susțin întru totul. Îți voi fi alături. Prin puterea mea de Zeu te voi face Martor ocular al tuturor „Poveștilor de iubire în vremuri de război”, pe care le vei spune, sau doar le vei reaminti cititorilor tăi.
Scriitorul își ridică fruntea de pe tastatură și privi în jur.
Nici urmă de Pitagora.
Nu se miră.
" Mulțumim Lucian Ciuchiță pentru frumoasa carte, „Povești de iubire în vremuri de război”, în care suntem martorii unora dintre cele mai cunoscute povești de dragoste, care răzbat tiparele timpului, atât în istorie cât și în literatură și film. Prin glasul scriitorului putem vizualiza, cu un puternic impact cinematografic, povești de înaltă încărcătură sentimentală, trăind și noi intens, alături de protagoniști, iubirea pură care străbate ororile războiului." - Editura Ecou Transilvan
Cartea poate fi cumpărată de pe urmatoarele site-uri
https://www.edituraecou.ro/carti/povesti-de-iubire-in-vremuri-de-razboi-detail https://carturesti.ro/carte/povesti-de-iubire-in-vremuri-de-razboi-1116036877 https://www.emag.ro/povesti-de-iubire-in-vremuri-de-razboi-lucian-ciuchita-editia-2021-9786067307290/pd/DPRN1KMBM/